Disclosure: This post may contain affiliate links, meaning when you click the links and make a purchase, we receive a commission.

50 Excel Multiple Choice Questions: Test Your Skills

In this article, you will find Excel multiple choice questions to test your skills. Most of the questions are very basic. As a result, anyone with a basic understanding of Excel will be able to answer the questions. These questions will be helpful for job and academic examinations. Moreover, you should know the following: introduction to Excel VBA, enable the Developer tab, the basics of an Excel spreadsheet, use of the INDEX-MATCH formula, application of the AGGREGATE, AVERAGE, AVERAGEIF, CEILING.MATH, COUNT, COUNTBLANK, IF, IFS, COUNTIF, COUNTA, COUNTIFS, DATEDIF, DAY, FIND, IFERROR, LEN, MROUND, RAND, RANDBETWEEN, ROW, ROWS, SUM, SUMIF, TODAY, VLOOKUP, and XLOOKUP functions to solve them. You should use at least Excel 2019 to solve the problems without any issues.


Download Practice Workbook

You can download the Excel file from the following link.


Problem Overview

The Excel file contains fifty multiple choice questions and their corresponding answers. The questions are provided in the “Problem” sheet. Additionally, the answers are highlighted in the “Solution” sheet. We can see a snapshot of the sample dataset for this article below. This dataset represents the data for twenty employees of a particular company. You can provide your answer (by typing or selecting from the dropdown list) in the “I” column. If it is correct, you will get a green check mark in the “J” column.

Problem Overview

Now, let’s go through the Excel multiple choice questions.

  • Q1. To insert chart from a data selection, you will need to press –
    • (a) F5
    • (b) F7
    • (c) F11
    • (d) F12
  • Q2. To open the Spelling dialog box, you need to press –
    • (a) F5
    • (b) F7
    • (c) F11
    • (d) F2
  • Q3. To bring up the custom cell Formatting press –
    • (a) Ctrl+1
    • (b) Ctrl+2
    • (c) Ctrl+3
    • (d) Ctrl+4
  • Q4. To find the maximum salary, you can use –
    • (a) =MAX(F5:F24)
    • (b) =LARGE(F5:F24,1)
    • (c) =AGGREGATE(4,0,F5:F24)
    • (d) All of the above
  • Q5. You can find the mean of the salaries using –
    • (a) =AGGREGATE(2,0,F5:F24)
    • (b) =AVERAGE(F5:F24)
    • (c) =MEAN(F5:F24)
    • (d) All of the above
  • Q6. Which formula will return 0 –
    • (a) =COUNTA(C5:C24)
    • (b) =COUNT(C5:C24)
    • (c) =COUNTBLANK(C5:C24)
    • (d) None of these
  • Q7. How many functions are included in the AGGREGATE function –
    • (a) 17
    • (b) 18
    • (c) 19
    • (d) 20
  • Q8. To find the string size (number of characters) for the name column, you will use –
    • (a) =LEN(B5:B24)
    • (b) =SIZE(B5:B24)
    • (c) =STRINGLENGTH(B5:B24)
    • (d) =LENGTH(B5:B24)
  • Q9. If you want to count the number of employees whose name begins with R, you can use –
    • (a) =COUNTIF(B5:B24,R*)
    • (b) =COUNTIF(B5:B24,”R*”)
    • (c) =COUNTIF(B5:B24,”R”)
    • (d) =COUNTIF(B5:B24,”*R”)
  • Q10. To calculate the space position in the name column, you can use –
    • (a) =FIND(” “,B5:B24,1)
    • (b) =SEARCH(” “,B5:B24,1)
    • (c) =AGGREGATE(” “,B5:B25,1)
    • (d) Both a&b
  • Q11. The difference between the SEARCH and FIND function is –
    • (a) The FIND function is case sensitive and the SEARCH function is not.
    • (b) The SEARCH function is case sensitive and the FIND function is not.
    • (c) There is no difference between them, only for compatibility, both are listed.
    • (d) None of these.
  • Q12. Which Function can be used to Find the Number of Females?
    • (a) COUNTIFS
    • (b) COUNTIF
    • (c) COUNT
    • (d) Both a & b
  • Q13. The function to find the highest salary value is –
    • (a) MAX
    • (b) MAXIMUM
    • (c) AGGREGATE
    • (d) Both a & c
  • Q14. The total value of salary for the male employees can be calculated by using –
    • (a) SUMIF
    • (b) IFS
    • (c) MAX
    • (d) INDEX-MATCH
  • Q15. To find the employee who received the most salary, you will use the following formula –
    • (a) =INDEX(B5:B24,MATCH(MAX(F5:F24),F5:F24,0))
    • (b) =INDEX(B5:B24,MATCH(MAX(F5:F24),F5:F24,1))
    • (c) =INDEX(B5:B24,MAX(F5:F24),0)
    • (d) =INDEX(B5:B24,MATCH(MAX(F5:F24),F5:F24,-1))
  • Q16. To find the distinct job department names, you can use –
    • (a) AGGREGATE
    • (b) UNIQUE
    • (c) Combination of IFERROR, INDEX, MATCH
    • (d) Both b & c
  • Q17. To extract the day value from the Date Joined column, which of the following features can be used?
    • (a) DAY Function
    • (b) Insert an adjacent helper column and use Flash Fill
    • (c) LEFT Function
    • (d) Both a,b & c
  • Q18. Which function can be used to determine the number of empty cells in the dataset?
    • (a) COUNT
    • (b) COUNTA
    • (c) COUNTBLANT
    • (d) COUNTBLANK
  • Q19. Using which function from the list you can return a random name –
    • (a) =INDEX(B5:B24,MATCH(RANDBETWEEN(1,20),B5:B24,0))
    • (b) =INDEX(B5:B24,RANDBETWEEN(1,20))
    • (c) =INDEX(B6:B25,RAND())
    • (d) =INDEX(B6:B25,RAND(20))
  • Q20. To determine the number of salary greater than $100,000 AND dates joined after 30th April, the following formula needs to be used –
    • (a) =COUNTIFS(F5:F24,”>100000″,E5:E24,”>44681″)
    • (b) =COUNTIF(F5:F24,”>100000″)+COUNTIF(E5:E24,”>44681″)
    • (c) Both a & b
    • (d) None of these
  • Q21. To determine the number of salary greater than $100,000 OR dates joined after 30th April, the following formula needs to be used –
    • (a) =COUNTIFS(F5:F24,”>100000″,E5:E24,”>44681″)
    • (b) =COUNTIF(F5:F24,”>100000″)+COUNTIF(E5:E24,”>44681″)
    • (c) Both a & b
    • (d) None of these
  • Q22. To calculate the average salary by the male employees, the following formula need to be used –
    • (a) =AVERAGEIF(C5:C24,”Male”,F5:F24)
    • (b) =AVERAGEIFS(C5:C24,”Male”,F5:F24)
    • (c) =IF(C5:C24=”Male”,AVERAGE(F5:F24),””)
    • (d) =MEANIF(C5:C24,”Male”,F5:F24)
  • Q23. To find the arithmetic mean, you can use the following function –
    • (a) MEAN
    • (b) AVERAGE
    • (c) GEOMEAN
    • (d) MIDPOINT
  • Q24. Shortcut to apply the SUM function is –
    • (a) Alt+=
    • (b) Ctrl+=
    • (c) Shift+=
    • (d) Ctrl+Alt+=
  • Q25. To return value from the left side of the matched value, we can use –
    • (a) VLOOKUP Function
    • (b) Combination of VLOOKUP and IF Functions
    • (c) HLOOKUP Function
    • (d) ZLOOKUP Function
  • Q26. Which formula is correct for returning the name of the employee for the $25,010 salary?
    • (a) =VLOOKUP(F5,IF({1,0},F5:F24,B5:B24),2,0)
    • (b) =ZLOOKUP(F5,F5:F24,B5:B24)
    • (c) =XLOOKUP(F6,F5:F24,B5:B24)
    • (d) Both a&c
  • Q27. The cell C15 is empty and F15 is $135,430. So, the output of =C15*F15 is –
    • (a) $135,430
    • (b) 0
    • (c) #VALUE!
    • (d) #DIV/0
  • Q28. Which of the following functions will you use to determine the number of values in the Salary column?
    • (a) NUM
    • (b) NUMBER
    • (c) COUNT
    • (d) None of these
  • Q29. If you want show the current date with time, you can use –
    • (a) =NOW()
    • (b) =TODAY()
    • (c) Both
    • (d) None of these
  • Q30. Which of the formulas will you use to round up the salary figure from cell F17 to the nearest thousand?
    • (a) =MROUND(F17,1000)
    • (b) =FLOOR.MATH(F17,1000)
    • (c) =CEILING.MATH(F17,1000)
    • (d) =ROUNDUP(F17,1000)
  • Q31. You can assign sequential serial number (1,2,3, etc.) to the rows by using the formula and AutoFill –
    • (a) =ROWS($B$5:B5)
    • (b) =ROWS(B5)
    • (c) =ROW(B5)-3
    • (d) Both a&c
  • Q32. Which of the following are not valid Excel functions –
    • (a) NUM
    • (b) MEANS
    • (c) TRUE
    • (d) Both a&b
  • Q33. Which of the following functions is available but not shown in Excel Tooltip?
    • (a) DATEVALUE
    • (b) DATEDIF
    • (c) KLOOKUP
    • (d) DCOUNT
  • Q34. If you want to fix a cell reference, you will use –
    • (a) $
    • (b) !
    • (c) *
    • (d) %
  • Q35. The Not Equal operator in Excel is –
    • (a) =!
    • (b) <>
    • (c) !=
    • (d) ||
  • Q36. Circular reference in Excel formula is –
    • (a) A reference that relies on itself
    • (b) A type of the absolute cell reference
    • (c) A reference that Speeds up calculation
    • (d) None of these
  • Q37. To fill down a formula, you need to use the following shortcut –
    • (a) Ctrl+D
    • (b) Alt+D
    • (c) Shift+D
    • (d) Ctrl+Alt+D
  • Q38. Which of the following shortcuts can be used to use the Flash Fill feature?
    • (a) Ctrl+F
    • (b) Ctrl+F
    • (c) Alt+E
    • (d) Alt+F
  • Q39. If you want to display the remainder after you divide 100 by 3, then you should use –
    • (a) =MOD(100,3)
    • (b) =DIV(3,100)
    • (c) =MODE(100,3)
    • (d) =REMAINDER(100,3)
  • Q40. To concatenate values in the formula, you need to use –
    • (a) Semicolon (;)
    • (b) Comma (,)
    • (c) Ampersand (&)
    • (d) Pipe (|)
  • Q41. Which is the latest lookup function?
    • (a) KLOOKUP
    • (b) XLOOKUP
    • (c) VLOOKUP
    • (d) LOOKUP
  • Q42. A formula must begin with –
    • (a) =
    • (b) +
    • (c) –
    • (d) (
  • Q43. Which of the following formula contains an error?
    • (a) =F7+F8
    • (b) =F9+F11
    • (c) (F9+F11)
    • (d) No error
  • Q44. To find the output of the formula, you need to select the full formula or a portion of it and need to press X to show the output. Here X is –
    • (a) F7
    • (b) F8
    • (c) F9
    • (d) F10
  • Q45. To refer to a cell reference from another worksheet, you can –
    • (a) navigate to the sheet and click on that cell
    • (b) type the sheet name, add !, and include the cell address
    • (c) both of these
    • (d) It is not possible in Excel
  • Q46. Which of the following functions was introduced in Excel 2019?
    • (a) UNIQUE
    • (b) IFS
    • (c) FLOOR.MATH
    • (d) XLOOKUP
  • Q47. Which of the following functions can handle all kinds of errors?
    • (a) IFNA
    • (b) IFERROR
    • (c) ISERROR
    • (d) ALLERROR
  • Q48. In the VBA Cells function, the argument is Cells (x, y), which means –
    • (a) x = row number, y = column number
    • (b) x = column number, y = row number
    • (c) x = row index y = column index
    • (d) x = column index, y = row index
  • Q49. To remove extra spaces, you can use the function –
    • (a) TRIM
    • (b) TRUNC
    • (c) CODE
    • (d) DELETE
  • Q50. If there is a VBA code in your Excel file, then you should save the file as ____ format –
    • (a) .xlsx
    • (b) .xls
    • (c) .xlsm
    • (d) .csv

The following animated image shows how to input the answer in the “Problem” sheet.

Lastly, this image below shows the “Solution” sheet from the Excel multiple choice questions.

Excel Multiple Choice Questions


Conclusion

Thank you for reading this article. By completing this article, we hope that you have gained knowledge about the Excel multiple choice questions and answers. You can find more articles similar to this on the ExcelDemy website. If you have any questions or suggestions, feel free to comment below. However, remember that our website implements comment moderation. Therefore, your comment may not be instantly visible. So, have a little bit of patience, and we will solve your query as soon as possible. Keep excelling!

Rafiul Haq

Rafiul Haq

Hello! This is Rafiul. I have an engineering degree and an MBA (finance) degree. I am passionate about all things related to data, and MS Excel is my favorite application. I want to make people's lives easier by writing easy-to-follow and in-depth Excel and finance related guides here at ExcelDemy.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

ExcelDemy
Logo